Twitter

Twitter är en av de mest populära sociala medierna. Det brukar kallas en mikroblogg då man publicerar eller postar meddelanden på internet eller i twitterappen, som kan hämtas bland annat hos Google Play, vilka är begränsade till 280 tecken. Den som följer twitterkontot kan då se detta och interagera med det på olika sätt. Som andra sociala medier har det blivit ett populärt ställe för politiker, artister och annat mediefolk att kommunicera med sina följare. Många av de diskussioner som förs får sedan spridning i andra medier. En stor debatt har varit tonen och språkbruket på forumet då en del tycker att det är mest hat och hot som förekommer.

Mer om mediet

Twitter fungerar i princip som en mindre blogg där man kan publicera text, bilder och videoklipp. Texten får vara högst 280 tecken och kan innehålla länkar till webbsidor eller till exempel YouTubevideor. Den person som vill läsa någon annans meddelanden kan prenumerera på dessa och blir då en så kallad följare. Meddelandena som skickas kallas i regel för en Tweet och som verb brukar man säga att man Twittrar när man skriver dessa. Man kan välja att ha sitt konto privat och bara låta de man godkänner få se ens tweets eller ha det öppet och då kan vem som helst följa det och se vad man skriver.

Varje twitterkonto har ett namn och en adress som är sammanlänkat av ett snabel-a. Ofta är dessa desamma, som till exempel Microsoft som har [email protected] som namn och adress. Vill man att någon särskild ska se det man skriver så tar man med adressen i texten. En viktig funktion är så kallade hashtags. Dessa innebär att man sätter tecknet # före ett ord eller mening utan mellanslag, som exempel #Microsoft. Om man gör det så blir ordet en länk som där man kan se andra som skriver om samma ämne på ett enkelt sätt. Populära hashtags att nämna är #SvPol och #MigPol som används för att diskutera svensk politik samt migrationspolitik. Twitter har även en sökfunktion där man kan söka efter tweets på ett visst ämne. Det går att använda fritext men det är här en fördel att begagna sig av de så kallade hashtagsen.

Interaktion

En viktig del av Twitter är möjligheten till att interagera med andra konton. Det vanligaste sättet är att helt enkelt ”svara” på ett tweet. Den man svarar på kan då se svaret under sin originaltweet. När det blir långa diskussioner brukar det kallas att en tråd uppkommer. Ett annat sätt att interagera är att så kallat Retweeta. Detta betyder att man själv återpublicerar ett tweet från ett annat konto. Vill man så kan man lägga till en kommentar ovanför detta.

Det finns även möjlighet att direktkommunicera med ett annat konto privat genom att skicka ett direktmeddelande. När någon interagerar får man normalt en notis om detta, men om man inte är intresserad av att få någon särskilds kommentarer så kan man blocka denne individ från att ta del av det man skriver. Detta är en funktion främst för att hålla borta den otrevliga ton som en del har.

Comments are closed.