Programmerarens jobb

Ska man vara ”den som är den” så är en programmerare en person som programmerar. Men ämnet är så klart mycket större än så. Jag tänkte i och med denna artikel berätta om vad en programmerare gör om dagarna och hur det går till. Det finns dessutom många olika sorters programmerare, men det de har gemensamt är att man vanligtvis arbetar med en dator. Sedan kan man även arbeta med ytterligare digitala verktyg men en dator är i princip alltid inblandad. För den som vill veta lite kuriosa så anses Ada Lovelace vara världens första programmerare då hon redan år 1842 skapade en algoritm som var avsedd att användas i en dator.

Hur programmerar programmeraren?

Jo, exempelvis genom att instruera en robot eller dator att utföra ett visst arbete. För att utföra detta så måste man skriva ett program och detta gör man genom att använda sig av ett programspråk. Datorernas grundspråk är ettor och nollor, vilket är maskinkod, det är detta som processorn direkt kan tolka och förstå. Men att programmera genom att enbart använda ettor och nollor skulle bli enormt tidskrävande och dessutom oerhört komplicerat. Därför har man tagit fram programspråk där man kan använda text och siffror för att beskriva vad datorn ska göra.  Ett skilt datorprogram används sedan för att översätta programspråket till datorns grundspråk, maskinkod, alltså ettor och nollor. Så i slutändan blir allt ettor och nollor i vilket fall som helst.

Vad programmeras och hur ser arbetsuppgifterna ut?

För en programmerare handlar mycket om att lösa problem. En programmerare kan arbeta med systemutveckling, utveckla de spektakulära virtuella miljöer vi har framför oss när vi spelar spel på olika konsoler, skapa applikationer eller utveckla program med hjälp av programspråk. Exakt hur en programmerare arbetar går faktiskt inte att beskriva på djup nivå. Detta då det beror helt och hållet på vilket program programmeraren arbetar i, och dessa finns det otaliga versioner av. Dessutom så är det vanligt att en programmerare arbetar i flera olika program i samma projekt. Ett vanligt datorsystem är till exempel skrivet i flera olika programspråk. I vår vardag så stöter vi på säkert tusentals saker som en programmerare ligger bakom. Alla appar du använder i din telefon är programmerade, har du en någorlunda ny bil så finns där massvis med saker som är programmerade och till och med informationstavlan vid bussen har en programmerare programmerat genom att skriva in kod. Programmerare arbetar mycket i projekt och flera möten mellan utvecklare och kunden sker för att planera projektet. Först och främst måste systemet designas och i en agil utveckling, som blir allt vanligare, så går det till som så att en programmerare tar fram ett simpelt program. I detta program finns inga underliggande funktioner alls och kunden kan bilda sig en uppfattning om systemet kommer att se ut. Är det något som kunden vill ha, är det så kunden tänkte sig? Sedan programmerar man en bit i taget och har ett nytt möte med kunden. På så sätt är kunden med hela vägen. Programmering är ett spännande område och det finns många utbildningar till programmerare överallt i Sverige. Med tanke på digitaliseringen som skett så behövs programmerarna.

Comments are closed.