Om TikTok

TikTok är appen som i dagsläge (2020) har över en halv miljard användare världen över och det är få som inte hört talas om den. Med fler nedladdningar än YouTube, Facebook och Instagram är det appen som växt snabbare än någon kunde tro. Under 2018 var det den mest nedladdade appen i AppStore, med runt 104 miljoner nedladdningar.

I länder som Kina, Indonesien, Thailand och USA är appen för många en daglig app för att kolla igenom vad som hänt sedan igår eller få uppdateringar från en vän. I Sverige ligger användandet inte på samma nivå som i många andra länder, men användandet växer och nya nedladdningar sker dagligen.

Appens historia

Appen som i Kina kallas Douyin, släpptes år 2016 av ByteDance. Namnet TikTok användes i den internationella kampanjen för att sprida appen och är det namn som används av brukare utanför Kina. Inom Kinas gränser används fortfarande namnet Douyin för appen. År 2017 hade appen växt och ett behov av att växa och nå utanför Kinas gränser föddes. Med nära en miljard dollar köptes musical.ly, en plattform med en befintlig marknad i USA riktad till ungdomar i USA. Alla data från apparna sparades och slogs ihop, namnet TikTok behölls och nu kunde appen spridas internationellt även till ungdomar i USA. Därifrån har appen spridit sig självt till andra länder genom media.

Hur används den?

Vad gör man egentligen i appen och hur har den kunnat bli så viral? Man skapar korta videoklipp på 15 sekunder. Klippen är främst av komiska inslag, personer som mimar till sina favoritlåtar, gör tricks, DIY´s eller visar upp sina talanger. Korta musikklipp kan läggas till från olika genrer, rock, pop, hip-hip för att nämna de mest populära. Man kan förändra klippet med olika typer av filter, symboler, märken eller loggos samt andra specialeffekter som att till exempel spela klippet baklänges, använda slowmotion eller skapa looper av ens klipp. Man testar sig fram och vissa har lyckats att skapa och sprida sitt klipp väl, det finns flera användare som har miljontals följare och blivit internetkändisar.

Genom appen har flera virala trender börjat sin resa samt en plattform har skapats för både nya och redan etablerade kändisar att sprida sina låtar. Med sina korta effektiva klipp, sociala påverkan och den globala användningen har appen fått en given plats i den internationella marknadsföringen. Det skapas nya trender samt utmaningar riktade till användarna i appen, utmaningar som oftast är helt oskyldiga men några lite för riskfyllda utmaningar har blivit rapporterade några gånger.

Användarvillkor

Vill man ladda ner appen så är den från 13 år och uppåt. En åldersgräns som sattes för att begränsa användandet av mindre barn, efter ryktesspridningar om att icke barnvänliga innehåll spridits via appen. Detta är något som Tik-Tok inte tolererar och ständigt kämpar emot. Med ett så högt användarantal är det dock klipp som ibland glider igenom. Som användare kan man välja att dela videoklipp med endast vänner och skickade meddelanden till varandra. Vill man inte skapa egna klipp kan man titta på andras klipp genom att scrolla igenom de klipp som kommer i flödet.

Comments are closed.