Google

När vi diskuterar framgångsrika företag online, företag som inte skulle ha existerat idag om det inte hade varit för internet, då finns det självfallet ett som står snäppet över alla andra. Vi syftar så klart på giganternas gigant, sökmotorn Google och dess moderbolag, Alphabet samt deras enorma produktportfölj. Men vilka är då Google, förutom att de är världens största sökmotor.

Google startades, precis som nästa företag som jag ska skriva om, Tencent under 1998 och gemenskaperna slutar inte där, då båda företagen specialiserar sig på internetrelaterade tjänster och produkter, så som sökmotor. Google grundades av Larry page samt Sergey Brin när de gick på Stanford University. Tillsammans äger de två 14 procent av alla aktier men kontrollerar däremot 56 procent av alla aktieägarnas rösträtter genom en så kallad supervoting stock.

Återigen ser vi likheter med Tencent, inte nog med att företagen startades samtidigt, man gick också offentligt samtidigt, genom att erbjuda en IPO (aktier till allmän försäljning) under 2004 där Google släppte sina i augusti samtidigt som Tencent gjorde sina tillgängliga två månader senare.

Googles huvudkvarter ligger beläget i Mountain View i delstaten Kalifornien och har smeknamnet Googleplex. Som en del i företagets fokus på framtiden och med utveckling och expandering som deras primära mål, valde man under 2015 att göra en omstrukturering av företaget där nu Alphabet Inc skulle bli moderbolaget i koncernen och där Google då skulle vara moderbolagets största dotterbolag som bevakar moderbolagets intressen gentemot internet. I samband med denna omstrukturering så valde man även att plocka in en ny VD, Sundar Pichai då Googles tidigare VD, tillika skapare, Larry page tog rollen som VD för Alphabet.

Enorm tillväxt

Omstruktureringen av företaget var mer eller mindre ett måste då företaget växer så oerhört fort och där man gick in och köpte upp andra företag till höger och vänster, företag som inte nödävndigtvis låg inom ramen för Googles huvudsyssla man där företagets produkt på ett eller annat sätt kunde gynna dem i långa loppet. Idag ser vi ett Google som erbjuder mer än bara den traditionella sökmotorn som vi är så vana vid, dom fokuserar även på arbetsverktyg som Google dokument, kalender, Google drive tillsammans med en fullständig epost service, socialt nätverk genom Google+ samt en av deras mer populära produkter som miljarder av användare runt om i världen använder dagligen, google translate, något som jag personligen också använder ett flertal gånger per vecka. En annan produkt som jag också brukar av och till är när jag är ute och reser och behöver färdbeskrivning, speciellt om jag kör bilen min. Då jag befinner mig i ett land där jag inte kan läsa skyltarna så har google maps räddat mig vid ett flertal tillfällen. Vi får inte heller glömma världens populäraste videosida, Youtube, som också ägs av google, en av de mest besökta sidorna på nätet idag.

Man har även börjat expandera bort från mjukvarusidan och fokuserat på hårdvaruprodukter så som smartphones där vi har deras Google Nexus men också deras innovativa glasögon, Google Glass. Som moderbolagets slogan säger “Do the right thing”, något som man strävar att göra varje dag hos moderbolaget och alla dotterbolag.

Comments are closed.