Facebook del 3

Detta blir så min tredje och sista del kring världens största sociala nätverk, Facebook. Många har vi idag mycket att tacka för när det gäller facebook. Några har kommit i kontakt med vänner som man tappat kontakten med, hittat kärleken eller fått hjälp att finna borttappade, förlorade eller stulna prylar.

Nackdelen

Den absolut största nackdelen är ens sårbarhet, att man exempelvis kan få sitt konto kapat och sen se någon utge sig för att vara du, i syfte att försöka få pengar eller ge dig dåligt rykte. Just rykte är en av de riktigt stora nackdelarna, då personer kan börja smutskasta dig eller andra genom att skriva lögner, använda sig av manipulerade bilder och liknande, och det krävs inte mycket för att det ska göra skada, speciellt för personen som utsätts för detta. Även om det är ren och skär lögn så kan det ta tid att tvätta bort den stämpel man fått, om det ens går överhuvudtaget.

En annan är trolling eller mobbning, något som vissa individer njuter av och är det enda de letar efter att göra på nätet. Trolling innebär att man medvetet pratar klankar ned på eller talar illa om en individ, grupp eller händelse. Mobbning, som tidigare skett öga mot öga, kan nu ske med en dataskärm som skydd vilket gör det betydligt enklare för individerna att såra sina offer.

Personer har också möjligheten att hämnas och verkligen såra någon om man vill, genom att dela med sig av ytterst privata känslor, händelser eller tankar om någon annan, eller så långt som att dela med sig av väldigt privata bilder. Exempelvis om ett förhållande slutat illa, då kan den sårade partnern gå så långt att hänga ut den andra partnern på ett sådant sätt att det verkligen skadar denne persons självkänsla eller trovärdighet. Allt detta fanns självfallet även innan facebook men allt nu samlat på ett och samma ställe och med miljarder av användare, är skadan som sker idag också betydligt större jämfört med tidigare. Förr var det ryktesspridning genom ord och det var just bara ett rykte. Idag kan det ligga kvar på nätet i all evighet om man har riktigt otur.

Börsintroduktion

Facebook Inc. släppte sina första aktier genom en IPO under februari 2012, till utvalda personer och företag och till allmänheten tre månader senare. Den 13 juli, 2015, utsågs Facebook som det snabbast växande företaget i Standard & Poor’s 500 Index och hade då uppnått ett marknadsvärde av hela $250 miljarder. Så sent som i mars i år hade Facebook hela 1,94 miljarder dagligt aktiva användare och utsågs till det populäraste sociala nätverket under april, 2016, om man såg till antalet aktiva användare på plattformen.

Huvudprofilen och ägaren bakom Facebook, Mark Zuckerberg var under maj 2017 god för 63,3 miljarder dollar vilket motsvarar över 550 miljarder kronor. Även de andra fyra individerna som var med och skapade Facebook är alla idag dollarmiljardärer, där Dustin Moskovitz lyckats bäst av alla med en förmögenhet på omkring 90 miljarder kronor eller strax över 10 miljarder dollar.

Comments are closed.