Facebook del 2

Detta blir den andra delen kring världens största sociala nätverk och plattform, Facebook. Detta är idag det största sociala nätverket online, där miljarder av användare har öppnat ett konto. För mig personligen är det ett utmärkt verktyg för att hålla kontakt med gamla barndomsvänner och familjemedlemmar, av den simpla anledningen att jag flyttat utomlands på grund av arbetet. Det är därför väldigt svårt att dela med sig av vad som händer, dela med sig av barnens utveckling och speciella stunder, om det inte hade varit för Facebook. Fördelen är att man också själv begränsar all den information man delar med sig av så man behöver inte dela med sig av mer än vad man själv vill och med vilka. Detta görs enkelt genom att fördela in alla sina vänner i olika grupper och sedan, därefter, ändra sekretessinställningarna för dessa respektive grupper. Det gör att du exempelvis kan skapa en familjegrupp som har lägst sekretessinställning vilket gör att familjen kan se det mesta. Du kan därefter dela med sig av foton och information där du väljer att endast ge familjegruppen tillgång, vilket gör att inga andra, utanför gruppen, har möjligheten att se detta.

Fördelar

Fördelarna är som jag redan nämnt, det är en uppmärkt plattform för att hålla kontakt med personer som befinner sig på annat ort eller återuppta kontakten med personer som man tidigare tappat kontakten med, på grund av flytt eller andra omständigheter. Genom att ha allt samlat på ett och samma ställe är det ett utmärkt verktyg att använda sig av i detta anseende. Det är också ett utmärkt verktyg för folk som snabbt behöver hjälp med olika saker, som exempelvis försvunna personer eller husdjur. Man kan gå ut med en efterlysning och ta hjälp av sitt sociala nätverk i hopp om att personen eller husdjuret har hittats eller skådats någonstans. VI har hört många historier som slutat lyckligt på grund av just facebook.

Det är också ett smart sätt för personer att meddela sin omgivning vad ens status är, speciellt i dagens samhälle som utsätts för brottslighet och terrordåd om vart annat. I den incident som utspelades sig i Stockholm tidigare under 2017, hade individer som befann sig runtikring eller som var bosatta i Stockholm, möjligheten att klicka på en knapp som sedan meddelade vännerna att just denna person var i säkerhet och inte råkat illa ut i dådet. På så sätt spreds informationen väldigt snabbt och folk behövde inte sitta och vara oroliga och personen som befann sig i närheten behövde inte besvara tusentals samtal och meddelanden som annars säkert hade kommit om detta enkla sätt inte existerat.

Det är också ett utmärkt sätt att komma i kontakt med likasinnade, vare sig det rör sig om en hobby, ett intresse eller annat så som sport eller arbete. För min del var det ett utmärkt sätt att komma i kontakt med andra expats som flyttat från Sverige till Thailand där jag bor idag och som kunde komma med tips och rekommendationer inför ens flytt och boende i landet, vad man borde tänka på, borde undvika och andra varningar eller förslag.

Comments are closed.