Facebook del 1

I denna sere tänkte jag titta närmare på företag och företagare som lyckats väl inom onlineindustrin, något som växer allt mer och mer. Idag kan det räcka med att ha en affärsidé och en dator, varpå personen lanserar eller introducerar sin idé eller produkt online och över natten, blivit framgångsrik.

En av de mest framgångsrikaste företagen online, skapad av några enskilda individer, är Facebook, ett företag som säkert de flesta av er hört talas om vid ett eller annat tillfälle. Facebook, världens största sociala plattform, är en skapelse av då fem collegestudenter från Harvard och som lanserades för första gången den 4 februari, 2004. Bakom idén låg Mark Zuckerberg, tillsammans med fyra andra Harvard collegestudenter och klasskamrater, Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz, samt Chris Hughes.

Från början var detta bara tänkt att användas på universitetet Harvard, men efter framgångarna där valde man att utöka dess täckning till att inkludera andra framgångsrika skolor i Bostonområdet. När man väl hade tagit det steget, var det inte svårt att besluta sig för att inkludera andra skolor utanför Boston och allt fler skolor anslöt sig till nätverket. Sedan 2006 så öppnades det upp för allmänheten och vem som helst som fyllt 13 år, kan idag skapa sig ett konto på facebook, det vill säga om inte lokala lagar säger annorlunda. Ordet facebook kommer från den bok som manga amerikanska studenter får när man börjar på college och universitet, en face book som visar vilka studenter som går där och vad det heter.

Ledande social plattform

Från början kunde man bara logga in på Facebook genom datorer och MAC men idag har man möjligheten att komma åt sig konto från alla olika typer av plattformar, så som smartphone, tablet, dator, mer eller mindre vad som helst som har en internetuppkoppling. Det innebär mer eller mindre att man kan nå facebook genom exempelvis en tv-box eller direkt genom en smarttv om den är koppla till internet.

Efter att man öppnat ett konto kan man börja dela med sig av sin profil, där man själv väljer hur mycket information man vill dela med sig av och till vilka, så som tidigare skolor, arbeten, släkt och relationer tillsammans med att dela med sig av bilder och videos man valt att lägga upp i sin profil. Det som dom allra flesta gillar med facebook är möjligheten att hålla kontakt med vänner och bekanta som man inte längre har i sin närhet, vänner från skoltiden, från hemorten vilket man flyttat ifrån samt familjemedlemmar som finns på annan ort. Möjligheten att dela med sig av vad man gör, över barns utveckling och speciella händelser, dela med sig av speciella stunder man själv upplevt så som bröllop, semester och andra resor samt möjligheten att sända så kallad ”live video” där man spelar upp video i realtid från en speciell händelse. Här om dagen såg jag exempelvis en kraftig brand i en byggnad så jag valde att sända live under 5 minuter för att visa brandens omfång och förstörelse.

Förutom möjligheten att hålla sitt sociala nätverk igång kan man också koppla kontakter genom arbete och liknande samt fördriva tiden med att spela något av de tusentals med spel som finns tillgängliga via plattformen. Man har också möjligheten att genomföra videosamtal med nära och kära, arbetskollegor och liknande, vilket gör att man inte fysiskt behöver befinnas i närheten utan kan vara på andra sidan jordklotet.

Comments are closed.