Amazon

Näst ut har vi en sida som många av er säkert har hört talas om, men inte nödvändigtvis har använt er av, i alla fall inte från Sverige. Företaget jag tanker på här är ehandelssidan Amazon.com en webbsida som slog upp dörrarna den 5 juli, 1994 och skapad av Jeff Bezos. Webbsidan är idag den största shoppingsidan på nätet, när det gäller ehandel om man tittar på sammanlagd försäljning och marknadsandelar. När sidan skapades 1994 var tanken först och främst att man skulle sälja böcker online, något som sedan utvecklades vidare och man började sälja DVD, CD, Blu-ray vilket sen tog dem till att börja sälja filmerna online genom streamingtjänster och steget vidare till att erbjuda liknande tjänst inom musik och mjukvarutillgång var inte långt, så detta följde som i en naturlig utveckling av produktportföljen. Därifrån blev det sedan som en snöbollseffekt och innan man visste ordet av så sålde man er eller mindre allt på Amazon från mjukvaror till hårdvara som datorer och tablets, till möbler, mat, elektronisk utrustning, leksaker och juveler. Man erbjuder idag även ett helt egentillverkat varumärke, AmazonBasics som innefattar lågkostnadsalternativ till elektronikprodukter, förbrukningsvaror som man måste ersätta av och till som USB-kablar, minnen och liknande.

Ingen svensk sida

Amazon erbjuder idag ett enormt utbud av webbsidor i olika språk till olika marknader där man fokuserar enbart på denna lokala marknad. Sidorna erbjuds till länder som USA, England, Frankrike, Italien, Spanien, Holland, Australien och Tyskland för att bara nämna några. Detta gör det betydligt lättare för användare i respektive land att handla produkter från Amazon men dessvärre finns inte deras sida tillgängligt för oss svenskar utan vi får istället, om vi handlar därifrån, tillförlita oss till deras internationella frakt men problemet här är att dom inte skickar allt som finns i deras butik, bara vissa utvalda produkter. Det är också därför som sidan inte har tagit fart ordentligt i Sverige men det är bara en tidsfråga innan vi ser en expandering in på den skandinaviska marknaden, med en sida till både Sverige, Norge och Danmark, i alla fall om jag ska spekulera.

Kraftig expandering

Det är en enastående utveckling som vi sett hos Amazon, ett företag som många amerikaner använder sig av jämt och ständigt av den simpla anledningen att du kan få din produkt levererad till dörren inom 24 timmar från att du beställt den, oavsett vart i landet du bor. Med en sådan service är det inte konstigt att så många amerikaner väljer att utnyttja den. Det har också gjort att man passerat företaget Walmart som den mest värdefulla återförsäljaren i USA och att man under 2015 nådde fjärdeplatsen som världens mest värdefulla företag av alla börsnoterade företag, det största företaget på nätet om man tittar på intäkter och den åttonde största arbetsgivaren i USA. Alla dessa framgångar sporrar bara företaget att fortsätta och växa, vilket vi också såg tidigare i år när man gick ut med nyheten att man köper upp Whole Foods Market, en affär värd otroliga 13,4 miljarder dollar. Detta gör att man nu tar ett allvarligt steg in på den fysiska återförsäljningsmarknaden och därmed blir en direkt konkurrent till Walmart.

Comments are closed.